ALFA SP logistika d.o.o.

Transport tovora s čarter letalom – alternativa rednim letalskim povezavam

Zračni transport ponuja številne prednosti. Bolj kot je končna destinacija oddaljena, pomembnejša je hitrost potovanja pošiljk do nje. V današnjem času je mreža letališč relativno gosta, zato je dostopnost letenja večja. Ko govorimo o prevozu blaga, je zanesljivost dobave pri letalskih prevozih zelo velika.


Čarterski let je specializirani prevozniški let, ki ga letalska družba ne ponuja ves čas, temveč samo v določenem obdobju ali terminu. Za razliko od linijskega prevoza, kjer obstajajo javne in redne povezave med letališči, čarter pomeni najem letalskega prevoza za lastno uporabo.


V zračnem prometu ločimo več vrst čarterskih prevozov:

·         S pogodbo zakupljena celotna kapaciteta letala (whole charter)

·         S pogodbo zakupljen določen del kapacitete letala, preostala kapaciteta je na voljo drugim logističnim podjetjem (part ali split charter)

·         S pogodbo zakupljen le en prevoz oziroma ena rotacija (ad hoc charter)

·         S pogodbo določeno redno zaporedje transportov (series charter)

·         S pogodbo zakupljeno letalo za določeno sezono (time charter)


Čarterje se pri letalskih prevozih uporablja predvsem za nenačrtovane, posebne lete, ki so lahko potniški ali pa so namenjeni prevozu blaga.
Njihova poglavitna prednost je, da odpeljejo, pripeljejo potnike in blago, ko drugih, rednih linijskih letov ni na voljo. Običajno se čarter letalske prevoze pri transportu uporablja v primeru, ko je prevoz blaga nujen, velike vrednosti ali denimo nadstandarnih dimenzij.


Čarterski leti so direktni, potujejo od letališča, kjer se tovor naloži, pa vse do letališča, kjer tovor raztovorijo. Vmes se ne ustavljajo, razen, če morajo dotočiti gorivo.