ALFA SP logistika d.o.o.

Železniški transport – alternativa ladijskemu?

Logistična podjetja se v tem letu že srečujejo s številnimi posledicami ukrepov zoper širjenje virusa Covid19. Neenakomerno povpraševanje, velika nihanja naročil ter pogoste motnje v transportu je v zadnjih mesecih otežila še zapora Sueškega prekopa. Strokovnjaki so sicer zagotavljali, da nesreča ne bo povzročala opaznih motenj v preskrbi blaga v Evropi, vendar pa so bile posledice vidne že v razmeroma kratkem času.

Obstaja sicer tudi plovna pot okrog Rta Dobrega upanja, vendar plovbo podaljša za približno dva tedna in jo podraži za cca 330.000 evrov, kar je vzrok, da so kontejnerske ladje in tankerji raje čakale na rešitev nasedle ladje.

Zaradi vsega naštetega logistično podjetje ALFA SP d.o.o. v tem času svojim strankam, ki poslujejo z Azijo, ponuja nadomestne transportne možnosti – železniški in letalski prevoz. Med transporti vseh vrst je  v primerjavi z letalskim transportom prednost železniškega transporta v nižjih cenah prevoza. Transport po železnici je varnejši, zaradi zastojev na cestah pogosto tudi hitrejši, pomembno pa je tudi dejstvo, da železniški transport okolje najmanj obremenjuje s škodljivimi izpusti.

Nova železniška povezava je pred tremi leti, z železno cesto povezala Kitajsko in Evropo ter omogočila izmenjavo blaga v zelo kratkem času. Tovor iz Kitajske potuje najprej po cesti do odpremnega železniškega terminala (npr. mesti Wuhan ali  Xi’An), od tam pa po železnici do različnih evropskih mest: Budimpešte, Dunaja, na Poljsko, v Veliko Britanijo, Španijo, Francijo, ter tudi v Slovenijo.
 

Blago iz Kitajske v Ljubljano pripotuje že v 22 dneh, kar pomeni, da  je tranzitni čas transporta krajši kar za 1/3 v primerjavi z ladijskim transportom. Na skoraj 10.000 kilometrov dolgo pot se tovorni vlak iz Kitajske odpravi enkrat tedensko, po železni cesti pa Kitajska in Evropa dnevno izmenjujeta blago v vrednosti skoraj milijon evrov.