ALFA SP logistika d.o.o.

Ladijski transport in logistika

Ladijski ali kontejnerski transport

Ladijski prevoz tovora je najcenejša ter časovno najdaljša oblika transporta. V večini primerov podjetja poleg ladijskega prevoza za transport blaga, potrebujejo še drugo obliko transporta, saj ladje tovor dostavijo do pristanišč. Za pot v notranjost držav pa se uporabljajo drugi načini transporta.
 

V ladijskem prometu se uporabljajo posebni tovorni zabojniki (ISO kontejnerji), ki imajo močno konstrukcijo, da prenesejo večje sile ter poskrbijo, da blago v kontejnerjih ostane nepoškodovano.
 

Univerzalni ali intermodalni zabojnik, je velik standardiziran zabojnik, namenjen skladiščenju blaga v kombiniranem (intermodalnem) transportu – torej transportu, ki vključuje pretovarjanje med različnimi prevoznimi sredstvi cestnega, železniškega in ladijskega prevoza. Zaradi standardizacije zabojnikov je učinkovitost transporta večja, saj omogoča uporabo iste infrastrukture za rokovanje z različnim blagom. Pomembna lastnost univerzalnih zabojnikov je zmožnost zlaganja in pritrjevanja s posebnimi nastavki v vsakem vogalu.
 

Velika večina svetovnega kontejnerskega prometa se izvaja s splošnimi zabojniki za suhi tovor, ki imajo obliko trpežnih jeklenih zabojev standardnih dimenzij približno 6,1 m (20,0 ft) ali 12,2 m (40 ft) v dolžino.

High Cube kontejnerji (HC) so po strukturi podobni standardnim kontejnerjem, vendar so višji. Maksimalna višina kontejnerja je 2591 mm (8’6“), High cube kontejner pa v višino meri 2896 mm (9’6“). High cube kontejnerji so dolgi večinoma 40’, obstajajo tudi 45’ kontejnerji.

Open top kontejnerji (OTC) so običajno izdelani iz valovitega jekla, tla pa so lesena. Streho nadomešča snemljiva »cerada«. To poenostavi proces nakladanja in razkladanja kontejnerja. Zelo preprosto je kontejner razložiti od zgoraj ali skozi vrata, z dvigalom ali žerjavom, ko je strop odstranjen.

Hladilni kontejnerji (RF) se uporabljajo pri tovoru, ki zahteva konstantno temperaturo nad ali pod zamrzovalno točko. Takšen tovor delimo na ohlajen ali zamrznjen, odvisno od zahtevane temperature. Takšni pogoji veljajo predvsem za prevoz sadja, zelenjave, mesa in mlečnih proizvodov.

Ustrezno ozračje se v kontejnerju vzpostavi z izpiranjem kontejnerja z dušikom in ogljikovim dioksidom. Med transportom se ozračje regulira z dušikovim izpiranjem ali ogljikovim dioksidom in etilenom.

Hladilni in izolirani kontejnerji so dostopni v velikosti 20’ in 40’.

Flat Rack kontejnerji (FR) so sestavljeni iz talne konstrukcije visoke nosilnosti, močnega jeklenega okvirja in poda iz mehkega lesa ter z dvema končnima stenama, ki sta lahko pritrjeni ali zložljivi. Končni steni sta dovolj stabilni, da omogočajo varnost tovora, kot tudi nakladanje več Flat Rack kontejnerjev, drug na drugega. Flat Rack kontejnerji so dostopni v velikosti 20’ in 40’.

Podjetje ALFA SP d.o.o., je član največjih svetovnih logističnih zvez in partner mnogih svetovnih ladjarjev. Imamo možnost organizacije ladijskih prevozov FCL in LCL, kot tudi hlajenih zabojnikov in razsutega tovora. Za svoje stranke uredimo prevoz zabojnika po morju iz ali do vseh svetovnih luških destinacij, vse izvozne oziroma uvozne carinske postopke in prevoz zabojnika po cesti do končne destinacije.