ALFA SP logistika d.o.o.

Logistika in transport

Praznovali smo 30. obletnico podjetja ALFA SP

V četrtek, 20. junija, smo v Ljubljani praznovali 30. obletnico logističnega podjetja ALFA SP. Prijetno druženje je popestril kratek program s podelitvijo plaket za najboljše na posameznem področju delovanja podjetja.

Trideset let uspešnega delovanja družinskega podjetja je na slovenskem trgu svojevrsten dosežek, predvsem v logističnih vodah, zato smo se povabilu na praznovanje z veseljem odzvali tudi pri Luki Koper.

Podjetje se je ob ustanovitvi, leta 1989, ukvarjalo s carinskim posredovanjem, s trdim delom, predanostjo in nepopustljivostjo pa so do danes zrasli v mednarodno logistično podjetje s kompletno ponudbo logističnih storitev – ladijskim, letalskim in cestnim transportom.

Skozi zgodovino podjetja nas je popeljal ustanovitelj Miro Stamatović. Takrat dvočlansko podjetje je bilo prvo v Jugoslaviji, ki se je registriralo in začelo delati kot mednarodni špediter s privatnim kapitalom in hkrati sta bila s partnerjem med prvimi 50 registriranimi d.o.o. v Sloveniji. Z osnovnim motom »to se gotovo da boljše delati«, ki je bil, ob takrat neznosnem čakanju transportov, tudi razlog za ustanovitev podjetja, je podjetje v prvem letu in pol zraslo na 18 zaposlenih, 4 lokacije po Sloveniji, 1 v Beogradu in z načrti za lokaciji v Zagrebu in Sarajevu. Še več mejnikov pionirjev logistike v Sloveniji potrjuje, da je bila odločitev, sprejeta pred 30 leti, le pravilna.

Pomemben mejnik podjetja je tudi sklep Kristijana Stamatovića, sina ustanovitelja, da stopi na družinsko pot in podjetje popelje v nadaljnjih 30 in več let. Na kratko je spregovoril o načrtih za prihodnost. Danes ima ALFA SP 22 zaposlenih, lanskoletni promet je zabeležila na skoraj 7,5 milijonov evrov prihodkov, pohvali pa se lahko s štirimi enotami, od tega eno v Srbiji.

Podjetje, ki sodi med prvih 5 največjih igralcev v Sloveniji v letalskem prometu in med prvih 10 v ladijskem, bo letos končalo z razvojem lastne programske rešitve, s katero bodo še hitrejši, natančnejši in kakovostnejši, v prihodnosti pa jih čaka še večja digitalizacija in nadaljnja širitev na trge bivše Jugoslavije.

Kljub hitremu razvoju, poudarja direktor podjetja, posel logistike in transporta ostaja posel ljudi. Kompleksnost mednarodnega transporta in trgovine potrebuje človeško interakcijo, kreativnost, iskanje rešitev, empatijo … zato bo podjetje še naprej v prvi vrsti orientirano na dobre odnose z zaposlenimi in poslovnimi partnerji. Podeljene so bile tudi plakete za najboljše v posameznih kategorijah

Prav posebna atrakcija večera je bila slavnostna podelitev plaket, ki sta jo popestrila akrobata F&B, Filip Kržišnik in Blaž Slanič. Vsak nagrajenec je namreč plaketo prejel med eno izmed njunih akrobacij.